Met een groepje van 8-10 personen sta ja klaar op de kade van Lelystad Haven Jachthaven. De schipper welke je naar het nieuwland zal brengen legt de veiligheid aan boord uit. Met een lichte adrealine boost stap je aan boord van de Grote RIB boot met 300 PK erachter.
Over zandbanken, van de vroegere zuiderzee richting de Markerwadden. Het mooiste plekje van Nederland. Ook het nieuwste plekje van Nederland.
12 kilometer wandel paden liggen klaar. Dwars door het meest fantastische natuurplekje van West-Europa. Maar eerst nog de RIB experience door het nieuw land natuurpark.
Na inscheping vertrekt de RIB vanuit de haven. Vol gas glijd de boot vanaf het dokje in het water. Rustig tokkelend de haven uit, het Marker diep in. De schipper verteld. Zie hier de al gemaakte dijk om het Markermeer (toen nog Markerwaard in te polderen). Nu een thuishaven van al vele vogel soorten. Aan boord is mee een vogel ontdekkingsreiziger. Deze wordt enthousiast van de eerste lepelaar en aalscholver. Wat een geluk zeg.
Langzaam vaart de RIB met ongeveer 12 km. Per uur over het Markerdiep, richting het zuid-gat. Het einde van de dijk is in zicht, hier is de dijk onderbroken, en ligt het Markermeer voor je. HOU JE VAST! Zegt de schipper. De RIB maakt snelheid, en komt in planee, en deels uit het water. Het water glijdt onder je heen. De wind door je haar. 35 knopen, 38, 45. Hoeveel is een knoop eigenlijk in kilometers wordt er gevraagd. 1.852 ofwel ruim 51 meter per seconde.

Na 5 minuten een scherpe bocht naar stuurboord. De schipper legt de boot even stil. Nog bijkomend van het geweld van de snelheid, en de motor. Enkele bagger schepen liggen te baggeren. De schipper verteld. Hier wordt gebaggerd, voor de markerwadden. Het zesde en zevende eiland is net boven water.
Maar kijk eens om je heen! Midden op het Markermeer, midden in het gebied van het nieuw land park. In de verte zie je achter je Lelystad liggen, met haar grote tv toren herkenbaar in de verte. De torens van Almere, Paard van Marken, Hoorn en de uitkijk toren van de Markerwadden. Het grootste stukje ‘man made’ natuur van Europa.
Hou je vast!, vol gas koerst de boot richting de Markerwadden. Het lijkt nog best ver, maar de toren van de Markerwadden wordt door deze snelheid snel groter. 10 minuten later legt de schipper de boot aan de steiger. Het nieuwe avontuur ontdekkingsreis kan beginnen.